Een lichaam in balans, kent geen ziekte of blessure!

Wat is de kracht van osteopathie?

Soms lijkt het tovenarij en is het bijna ongeloofwaardig. Klachten die chronisch leken, zijn na 1-2 behandelingen verdwenen als sneeuw voor de zon. En dat, terwijl de osteopaat alleen maar ‘iets’ met zijn handen doet. Dan moeten die handen wel magisch zijn!

De werkelijkheid is technischer dan een stel magische handen. Waar de osteopathie zijn kracht aan ontleent is het feit dat het hele lichaam wordt behandeld. Zie het als een emmer die zich langzaam vult met problemen. Op zich kan het lichaam heel wat problemen verdoezelen, door middel van compensatie. Helaas zit er een maximum aan deze compensatiemogelijkheden! Wanneer er te veel problemen in de emmer zitten, raakt deze vol en loopt de emmer over. Er ontstaat ziekte of een blessure. Het lichaam is gaan decompenseren, het verkeert niet meer in een gezonde balans.

Als we alleen de ziekte of de blessure zouden behandelen, dan helpt dat even of een beetje. Het is alsof je een klein beetje water uit de emmer gooit. Maar het leeggooien van de hele emmer met problemen, is wat osteopathie voor ogen heeft. Hierdoor komt het lichaam weer in een gezonde balans en kan het gaan herstellen zodat ziekte en blessures verdwijnen.

 

Niet alleen het symptoom behandelen maar ook de oorsprong van de disbalans in het lichaam. Dat is waarom osteopathie zorgt voor spoedige en duurzame resultaten!

 

Wispa - Patella luxatie

Enkele maanden geleden kreeg mijn hond, Wispa, ineens last van haar knie. We gingen naar verschillende dierenartsen die dezelfde conclusie trokken. Patella luxatie, graad 3 in haar ene knie en graad 1 in haar andere knie. Het advies was een kostbare operatie waarvan Wispa zes weken zou moeten herstellen. Helaas heeft Wispa een slechte achtergrond, ze komt uit Spanje, is zo goed als volledig blind, en erg stressgevoelig. Haar zes weken rustig houden zou een enorme uitdaging worden. Omdat ik goede ervaringen had met osteopathie in het algemeen en Nanne Boekholt in het bijzonder, heb ik haar benaderd voor advies. Bij de eerste behandeling bleek dat het probleem in de aansturing van de knie lag, en niet zo zeer in de knie zelf. Wispa heeft een oude blessure op haar zij/rug waardoor ze vanaf de rugwervel helemaal vast zat. Na één behandeling van Nanne was Wispa al losser, en heeft ze geen last meer gehad van haar knie. Een tweede behandeling heeft plaatsgevonden om de laatste probleempjes weg te werken, en daarna hebben we samen met Nanne een plan gemaakt om haar te laten revalideren, bestaande uit hydrotherapie, fietsen, en het geven van een supplement.
Ik ben blij dat ik van een invasieve operatie heb afgezien, en Wispa nu weer pijnvrij door het leven gaat!

Alles moet bewegen, communiceren en doorstromen!

Hoe doet de osteopaat dat, een emmer met problemen leeggooien?

Osteopathie is een manuele geenskunde die gebaseerd is op anatomie, fysiologie, neurologie en de samenhang hiertussen vanuit de embryologie. De osteopaat mobiliseert en manipuleert het weefsel dat stagneert, zodat het weer gaat bewegen, beter doorstromen en goed gaat communiceren. 

 

Het bewegingsapparaat wordt in zijn geheel onderzocht op beperkingen in de gewrichten, de spieren en het bindweefsel. Het lichaam beweegt in ketens en als ergens in de keten een beweging stagneert, betekent dit dat de andere delen vaak moeten ‘overwerken’. Zo kan een overbelaste pees of slijtage in een gewricht ontstaan, door een bewegingsbeperking elders in het lichaam.

Dan is er het orgaansysteem. De organen zorgen dat de voedingsstoffen worden verteerd en opgenomen in het lichaam. Als de organen allemaal hun taak goed uitvoeren, dan heerst er een optimale stofwisseling. Maar als een orgaan wat minder goed functioneert, dan stagneert het stofwisselingsproces. Het lichaam komt voedingsstoffen te kort en/of er blijven te veel afvalstoffen in het lichaam aanwezig. De doorstroming van alle weefsels is essentieel om alle voedingstoffen door het lichaam te vervoeren, evenals de afvalstoffen er weer uit te krijgen. Dat is de circulatie van bloed en lymfevocht, wat ook beïnvloedt wordt in de osteopatische behandeling.

Het neurologisch systeem is de grote communicator in het geheel. Alle processen (stofwisseling-hormonen-beweging etc.) worden waargenomen door het neurologisch systeem. Als er ergens een foutje wordt opgemerkt, dan wordt het neurologisch systeem extra geactiveerd. En wanneer het neurologisch systeem zelf geen optimale ‘geleiding’ van informatie heeft, krijgen de andere lichaamssystemen niet de juiste informatie. Zie het als een telefoonverbinding met slechte ontvangst, er komt wel een boodschap door, maar deze is onduidelijk en niet op volle sterkte. Hierdoor krijgt een spier of een orgaan niet de juiste informatie, waardoor zij onvoldoende hun taak kunnen uitvoeren. Dit leidt tot blessures of ziekte op lange termijn.

De osteopaat kent deze processen en kent de onderlinge relaties tussen de lichaamssystemen. Door alle probleempjes in deze systemen te behandelen, wordt de emmer langzaam leeggegooid. Zo kan de peesblessure behandeld worden, door de blokkade in de wervels te behandelen, die ertoe leidden dat de pees overmatig werd belast. Door de organen te behandelen en de stofwisseling weer in balans te krijgen, kunnen magere dieren eindelijk weer alle voedingsstoffen opnemen en afvoeren. Dit zijn twee beknopte voorbeelden van hoe een osteopaat problemen kan behandelen. Zo is een osteopatische behandeling nooit standaard, het is bij ieder dier opnieuw zoeken naar de problemen die de emmer doen overlopen. Reuze interessant!

 

Dawn Z - maagzweren en koliek

Dit is mijn merrie Dawn Z, ik heb haar gekocht als mager paardje dat heel gevoelig was voor koliek. Ze bleek last te hebben van maagzweren, hiervoor is ze behandeld. Op de APK-dag voor paard en ruiter kwamen we Nanne tegen, het eerste wat ze zei over Dawn was: dat zou wel eens een paard met maagzweren kunnen zijn. Na haar onderzoek hebben we een afspraak gemaakt om Dawn op stal te laten behandelen door Nanne. Tijdens de behandeling zagen we Dawn meteen opknappen. Na 2 weken rust mocht ik weer gaan rijden. Het enige wat Dawn deed tijdens het rijden was schudden met haar hoofd. Omdat ik dacht dat ze misschien nog last zou hebben van haar maag en rug heb ik Nanne ingelicht en is ze nog een keer op stal geweest. Dawn had nergens meer last van, maar bleek nog een balansprobleem te hebben. Nanne heeft mij hiervoor oefeningen gegeven aan de longe en haar balans verbeterde met de dag. Van de 1e les tot nu herken je haar al niet meer terug. Van een paard wat alleen maar keihard de bak door galopeerde, naar een paard wat netjes nageeflijk haar achterhand gebruikt. Sinds Nanne geweest is heb ik een pijn vrij en gelukkig paard en hier ben ik haar heel dankbaar voor. Van een paard met maagzweren en een balansprobleem naar een happy athlete!

Laat u verbazen door de kracht van osteopathie!

Welke klachten kunnen met osteopathie verholpen worden?​

 

Alle klachten die te maken hebben met:

  • Beweging: kreupel, stijfheid, scheefheid, slap/onderontwikkeling, spierverzuring.

  • Stofwisseling: te dik, te dun, te weinig energie, te veel energie, darmklachten, maagklachten.

  • Hormonen: niet loops-hengstig, te vaak loops-hengstig, hormoonschommelingen, slecht vruchtbaar, moeizame bevallingen.

  • Neurologie: krachtsverlies, coördinatieproblemen, hernia, rugpijn.

  • Fysiologie: slechte doorbloeding, ontstekingen, slecht wondherstel, huidproblemen.

  • Gedrag: een osteopaat behandelt geen gedrag, maar gedragsproblemen kunnen voortkomen uit fysieke pijn. Twijfel dus niet wanneer een dier verzet toont, chagrijnig is of zijn/haar humeur veranderd is. Er kan wellicht fysiek iets aan de hand zijn waar hij/zij last van heeft. De fysieke problemen behandelen, zorgt ervoor dat het gedrag van het dier ook verbeterd.

 

Romy - glucose-intolerantie

Nanne kwam afgelopen jaar voor het eerst bij mijn 18-jarige merrie Romy. Een 'gewone' jaarlijkse check. Ze werd grondig onderzocht en er werden veel vragen gesteld, ze adviseerde me een bloedonderzoek te doen, omdat ze in het verleden hoefbevangen is geweest. Uit het bloedonderzoek bleek dat ze (inderdaad) een insulineresistentie heeft. Met advies van Nanne zijn we over op ander voer en supplementen. Redelijk goed te behandelen, maar je moet het wel weten! 

Ook heeft ze goed naar mijn zadel gekeken en geadviseerd om een korter zadel voor haar te zoeken. Geen enkele zadelpasser heeft mij dit geadviseerd in de 10 jaar dat ik het zadel heb én heb laten controleren.

Dit samen maakte dat mijn paard niet optimaal gelukkig was en dus kon ik na de behandeling en het scherpe inzicht van Nanne gelijk wat veranderingen doorvoeren welke gelijk effect hadden. Na een paar weken was Romy een ontzettend ontspannen paard, een vacht als een spiegeltje en super fijn te rijden!

Niet alleen de behandeling, maar ook de uitleg en het meedenken in oplossingen naar een blijer en gezonder paard, maken dat Nanne een bijzonder fijne osteopaat is op wie je kunt vertrouwen dat je dier in goede handen is!