Wat vertelt het paardenlichaam?

Ja, dat is zijn bouw! Een ingezakte rug, een hoge schoft, een spits kontje, gebrek aan halsspieren. Ja, maar die van jou heeft al veel meer zo'n hals erop en sterke achterhand! Is dit de bouw van het paard, zijn anatomie en daarmee een vastliggend gegeven, of is het een gevolg van...?

​​

Anatomie bepaald de functie, en de functie bepaald de anatomie. Les 1 in osteopathie! Wat betekent dat nu eigenlijk? Stel je hangt de hele dag onderuit gezakt op de bank, stapt in de bus naar school, hangt onderuit in de stoel op school, wat doet dit met de ontwikkeling van je lichaamsbouw? Of: je fietst iedere dag 10km naar school en terug, snel omkleden en naar de sportvereniging, je zit rechtop in de klas, wat zal je dat uiteindelijk voor lichaamsbouw geven? Hoe je jouw lichaam gebruikt bepaald hoe jouw lichaam zich zal ontwikkelen.

Dit is een voorbeeld wat je een indruk geeft hoe het komt dat sommige mensen een goede lichaamsbouw hebben en anderen niet. Maar wat heeft dit nu weer met de hoge schoft van mijn paard te maken? Hoe jouw paard zijn lichaam kan of moet gebruiken, bepaald hoe hij zich uiteindelijk zal ontwikkelen. Ieder paard heeft een sterke rug en ontwikkelde bovenlijn nodig om het ruitergewicht te kunnen dragen. Tevens is het leren gebruiken van de achterhand om de voorhand te ontlasten, ook belangrijk om je paard blessurevrij te houden.

Er zijn twee aspecten die maken of je paard zijn lichaam goed kan gebruiken:

- lichamelijke mogelijkheden of beperkingen

- training, management en voeding

Als een paard door bijvoorbeeld opgelopen letsel in de wei, zijn lichaam niet optimaal kan gebruiken, kun je trainen wat je wilt, maar zul je altijd tegen deze lichamelijke beperkingen aanlopen. Dat zijn lichamelijke beperkingen die je niet op een echo of rontgenfoto ziet, maar die de functie van het lichaam wel bepalen. Door een beperkte functie, ontstaat een bepaalde anatomische (onder)ontwikkeling.

Door een verkeerde manier van trainen, ontwikkeld het paard de verkeerde lichaamsdelen, en ontstaat ook een aangepaste anatomie. Maar wanneer weet je nu of je paard een beperking ergens heeft of dat je fout aan het trainen bent?

Een osteopathisch onderzoek gaat van kop tot kont; zowel de gewrichten, als de organen, het zenuwstelsel en het hormoonstelsel worden onderzocht. Je weet direct waar je aan toe bent en snapt daarna waarom je paard zo gebouwt is en waarom bepaalde oefeningen lastig zijn. Zijn er weinig of geen beperkingen in het lichaam te vinden, dan kan de dierenosteopaat jullie training eens bekijken en bespreken waar je trainingstechnisch iets zult moeten aanpassen.

Het mooie is dan ook dat na behandeling en aanpassing in training, dat paard met kippenhals en hoge schoft toch ineens een bovenlijn kan ontwikkelen. En dat die pony met een puntkontje toch ook mooie perzikenbillen kan hebben.

Herken je hier wellicht iets van, neem dan eens contact op met de dierenostepaat. Heb je positieve soortgelijke ervaringen, deel ze dan door een berichtje achter te laten.


Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square