Paardenvoer en de paardenmaag

‘Wat vind je van mijn paard? Hoe hij eruit ziet bedoel ik?’ Als osteopaten krijgen Nanne en ik deze vraag vrijwel dagelijks. Paardeneigenaren doen enorm hun best voor hun paard en willen graag van ons weten of ze het goed doen. Gelukkig kunnen we de meesten geruststellen, maar het komt ook regelmatig voor dat we na doorvragen over het voedingsregime toch even rustig met een klant gaan zitten om een aantal zaken uit te leggen. Waar het soms mis gaat is niet de hoeveelheid voeding maar de samenstelling van het voedsel en het aantal keren dat een paard per dag wordt gevoerd.

fig.1. Grofstengelig ruwvoer is het meest geschikt voor de spijsvertering van het paard.

Het maakt ons niet zoveel uit welk merk brokvoer een paard krijgt al vinden we wel dat het type brokvoer moet aansluiten bij de inspanning die van een paard wordt gevraagd. Een paard dat twee keer per week een recreatief ritje rijdt hoeft niet dagelijks een kilo sportbrok , een klein schepje basisbrok is dan voldoende. De brok moet daarbij wel rijk zijn aan vitamine, mineralen en een laag gehalte aan suiker en zetmelen bevatten. Belangrijker vinden wij het ruwvoer dat een paard krijgt. Voldoende gras in de zomer en hooi of droog verpakt hooi van goede kwaliteit (geen schimmel!) in de wintermaanden. Paarden zijn grazers en moeten feitelijk de hele dag kunnen eten. Hun spijsvertering is daarop ingesteld en hun maag maakt onafgebroken maagzuur aan. Als die maag geen voeding meer bevat ontstaat het risico dat dit maagzuur de maagwand gaat aantasten en het paard dus maagirritaties of maagzweren gaat ontwikkelen. Het is dus belangrijk om paarden minimaal 4-5- keer per dag te voeren en ervoor te zorgen dat er nooit meer dan 6 uur tussen de ene en de andere voerbeurt zit. Voor eigenaren die een paard op stal hebben staan is vooral het nachtregime vaak best ingewikkeld. De beste oplossing is het ophangen van een hooinet of het neerzetten van slowfeeder die je s’avonds vult, zodat je paard een groot deel van nacht kan blijven knabbelen.

Fig.2 Door slow-feeders te gebruiken neemt het paard kleine hoeveelheden op in de mond en kan langduriger doen met de hoeveelheid hooi.

Wij komen helaas in onze praktijk met enige regelmaat paarden tegen die we verdenken van maagirritaties. Met een osteopatische aanpak kunnen we ervoor zorgen dat de randvoorwaarden voor herstel van de maagwand maximaal zijn, door o.a. te zorgen voor een goede doorbloeding van het maagslijmvlies.

Daarnaast hebben we bij team de dierenosteopaat kennis van kruiden die de maagwand beschermen en het verdere herstel na zo’n kuur kunnen ondersteunen: aloe vera, malva of heemstwortel bijvoorbeeld. Dit zijn kruiden met goede slijmvormende eigenschappen die de maagwand bedekken en voorkomen dat opnieuw irritatie door maagzuur gaat plaatsvinden waardoor het herstel een kuur met maagzuurremmers vaak beter gaat en sneller gaat. Daarnaast hebben ze een ontstekingsremmende werking.

Fig.3. Luchtzuigen of veel gapen kan duiden op problemen m.b.t. de maag.

Mocht je hierover vragen hebben aarzel niet om contact met ons op te nemen. We adviseren je graag.


Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square