Subtiel met supplementen!

Is je paard wat sloom, geef hem Opkikker!

Wordt je hond oud, geef hem Glucosamine!

Is je paard stijf, koop Soeplesse mix!

Mist je paard bespiering, geef haar Muscle Build!

De oplossing voor al uw problemen: supplementen!

Als dat werkelijk zo zou zijn, zouden we inmiddels toch allemaal gezonde, fitte en soepele dieren hebben! Wat maakt nu dat dat ene supplement geschikt zou zijn voor die ene kwaal?

Een onderliggende lichamelijke verstoring zorgt ervoor dat klachten ofwel symptomen ontstaan. Helaas kunnen de onderliggende storingen heel divers zijn en toch eenzelfde soort klacht veroorzaken. Neem nu spierstijfheid. Er zijn tal van mogelijkheden waardoor het dier stijf oogt of aanvoelt, lever,-nier,-darm probleem, stress, neurologische overprikkeling waardoor hoge spierspanning, slechte algehele doorbloeding in de spier en wat al niet meer. Het maakt wel degelijk uit welke systemen verstoord zijn om uiteindelijk tot een gezonde, duurzame oplossing van het probleem te kunnen komen, wel of niet door het inzetten van supplementen

Aangezien de meeste diereneigenaren niet weten welke onderliggende lichamelijke verstoring er is, is het geven van een supplement vaak zinloos. ‘Ja, maar ik geef een natuurlijk product: baat het niet dan schaadt het niet!’ Is dat wel zo?

Wanneer er een disbalans in het lichaam is, kan het toedienen van nog meer stoffen (ook al zijn ze op natuurlijke basis) weldegelijk verdere verstoring in het lichaam geven.

Waar dienen supplementen eigenlijk voor? Veel supplementen zijn een concentratie van bepaalde stoffen, die daarmee eventuele tekorten in het lichaam aan kunnen vullen. Als een dier een vitamine tekort heeft, kun je een multivitamine geven zodat hij zal zich snel weer fitter zal voelen.

De vraag die wij ons stellen is; hoe kan het dat het dier deze tekorten krijgt?

Ergens in de opname van de voedingsstoffen uit het voer, gaat het waarschijnlijk mis. Als een gedeelte van de maag-dunne-dikke darm niet volledig zijn werk doet, dan kan het simpelweg de benodigde voedingstoffen niet opnemen. Ieder orgaan in het lichaam heeft zo zijn functie in het opnemen en/of uitscheiden van voedingsstoffen cq. afvalstoffen.

Wat is nou het verschil tussen supplementen of bijvoorbeeld kruiden (fytotherapie)? Supplementen vullen stoffen aan die het lichaam tekort komt. Hierdoor verandert er niets aan de opnamefunctie van het lichaam zelf. Wanneer er een vitamine E tekort is, kan er bijvoorbeeld sprake zijn van verminderde darmfunctie. Je kunt het dier ondersteunen met een supplement, of je kunt ervoor zorgen dat de darmfunctie verbeterd waardoor het lichaam zelf weer meer vitamine-E op gaat nemen.

Specifieke kruiden werken aan het verbeteren van de darmfucntie. Dit is een wezenlijk verschil! Als de eigenaar niet weet welke lichaamssystemen verstoord zijn, kan de eigenaar daardoor niet de juiste kruiden of supplementen kiezen! Marketing werkt dan misleidend, doordat zij alleen op basis van symptomen en klachten informatie verstrekken en niet op het achterhalen van de oorzaak.

Wanneer uw dier aanhoudende klachten heeft is het daarom raadzaam een veterinaire professional in schakelen. Een dierenarts kan bloedonderzoek doen om de biochemische balans te onderzoeken. In samenwerking met een osteopaat kan bepaald worden welke systemen verstoord zijn en behandeld moeten worden. Enerzijds door middel van osteopathische behandeling, anderzijds door kruiden het lichaam van binnenuit verder te laten ondersteunen en wanneer nodig kortdurend een supplement in te zetten om de tekorten aan te vullen. Pas dan gaat het lichaam weer zelf goed functioneren en ontstaat een gezonde biochemische balans!

Heeft u vragen omtrent gebruik van supplementen, kruiden of langdurige (soms vage) klachten bij uw dier, neem dan eens vrijblijvend contact op met ons. Of laat eens een bloedbeeld maken door uw dierenarts!


Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square