Vijf kenmerken van rugklachten bij paarden!

Vandaag ga ik jullie vijf kenmerken geven voor rugproblemen bij het paard. Zo kan een onrustige aanleuning, een bepaalde lichaamsbouw of een typisch loopje als onderliggende oorzaak een probleem in de rug hebben. 'Ja, zo loopt hij altijd', of 'Ja, zo ziet ze er altijd al uit' hoor ik regelmatig. Maar wat is nu normaal en wat is afwijkend?!

Leer als eigenaar een afwijking herkennen en erkennen. Dat is de eerste stap naar een duurzame oplossing. Wat er uiteindelijk in de wervelkolom aan de hand is, is aan een professional om uit te zoeken.

Kenmerk 1: Een ongelijke beenzetting.

De benen van het paard zitten aan de wervelkolom vast. De achterbenen geven hun kracht, via de wervelkolom door aan de voorbenen. Dit moet soepel verlopen en in balans zijn. Wanneer er problemen in de wervels aanwezig zijn, kan dit leiden tot een ongelijke beenzetting.

Het kan voorkomen dat de paslengte van een van de benen anders is, of dat de beweging van een of twee benen meer naar binnen/buiten is. Ook kan het zijn dat de coördinatie vanuit de benen over de wervels niet goed verloopt en er taktfouten ontstaan of zelf een soort kreupelheid zichtbaar is.

Kenmerk 2: De hals

De hals van het paard is zijn balanceerstok. Bij ons zijn dat onze armen. Als we uit balans raken dan vangen we dit met een armbeweging op. Een paard gebruikt hiervoor zijn hals! Wanneer er ergens in de wervelkolom een probleem aanwezig is, wordt de gehele balans van het paard verstoord.

Enerzijds doordat blokkades de zenuwen beïnvloeden, waardoor spieren minder goed coördineren. Anderzijds doordat de beweeglijkheid in het lichaam afneemt en het dier minder soepel onverwachte bewegingen kan opvangen.

Een stijve hals, een hals die naar een kant neigt, een hals die schudt of een slechte 'aanleuning', kan duiden op een probleem ergens in de wervelkolom. In sommige gevallen zitten de problemen achterin het lichaam, maar zie je het in de halsbeweging terug.

Kenmerk 3: Oneffenheden in de vacht/huid van de rug.

De huid vanaf de schoft tot aan de billen van het paard, zo'n handbreedte over de wervelkolom gemeten, geeft informatie over eventuele problemen in de wervelkolom. Op de hals is dat een handbreedte langs de halswervels.

Kleine bultjes, kale plekken, zweetplekken, haren die overeind staan, warmte, koude plekken. Al deze 'afwijkingen' kunnen terug te leiden zijn naar een wervelblokkade. Een wervelgewricht en zijn zenuw verzorgen de directe 'huidzone'. Hiermee lees je dan ook letterlijk 'onderliggende' problemen af.

Kenmerk 4. Beweging van het bekken.

Het bekken is een gesloten eenheid, de beweging die wij in het bekken 'zien' is een beweging in de wervels die voor het bekken liggen, en het bewegen van de heupen die onder het bekken staan. Het bekken zelf beweegt nauwelijks, dat moet een stabiel geheel zijn!

Als je achter je paard gaat staan en je hem rechtuit laat lopen, kun je zien of links en rechts de billen evenveel 'dalen'. Wanneer een kant minder daalt, dan kan het zijn dat de lenden en borstwervels voor het bekken, geblokkeerd zijn, waardoor het bekken aan die kant 'vast-gehouden' wordt!

Kenmerk 5: De bespiering van de hals, rug en het bekken

Een spier doet niets uit zichzelf, het is een domme arbeider die in dienst staat van het zenuwstelsel. Pas als een zenuw de spier opdracht geeft, komt hij in actie. Actie kan de spier alleen uitvoeren als er voldoende bloed met voedingsstoffen naar de spier worden gebracht. Een wervelgewricht en zijn zenuw verzorgen niet alleen de huid, maar ook de spier en zijn bloedvoorziening!

Wanneer de zenuw door een wervelblokkade zijn werk niet goed kan doen, dan verstoord de coördinatie in de spier en de bloedtoevoer en afvoer. Dit is een reuze belangrijk feit!

Als de spieren in de hals, de rug of rondom het bekken en zelfs in de benen, niet optimaal zijn, zou dat kunnen duiden op problemen in de wervelkolom. Verkorte spieren, verzuurde/stijve spieren, geen toename van spieren ondanks training en zelfs kramp, kunnen zichtbare afwijkingen aan de spieren zijn die voortkomen uit wervelkolomproblemen.

Deze kenmerken zijn gericht op fysieke problemen, tekenen van afwijkend gedrag kunnen ook voortkomen uit rugproblemen.

​​

Herken je een of meer aspecten uit de bovenstaande kenmerken, neem dan eens vrijblijvend contact op om de situatie van jouw paard te bespreken. Herken je een van bovenstaande kenmerken bij een paard van een vriend of vriendin van je, deel dit artikel dan!

Ik vind het leuk om te weten of deze informatie nuttig voor je was en wat je ermee hebt gedaan, laat je berichtje hieronder achter!


Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square